Italicus
ITALICUS je moderním Aperitivem, který vyrobil a založil Giuseppe Gallo – celosvětově uznávaný mixolog a autorita v oblasti Italských lihovin. Giueseppe Gallo tím přivedl zpět k životu zapomenutou kategorii Rosolio – původní druh aperitivu, který s oblibou pila italská královská rodina. Výrazný design lahve ztělesňuje historii a dědictví jedinečných italských regionů a vypráví příběh doby, kdy bylo Rosolio významnou součástí tradiční příležitosti pití aperitivu.
Osvěžující chuť Itálie
ITALICUS je pěstovaný, sklízený a destilovaný v Itálii a vyznačuje se svěžími tóny zralého bergamotu vyváženého lehkým a příjemně hořkým květinovým kořením. ITALICUS se vyrábí v rodinném lihovaru založeném v roce 1906 v Moncalieri v Turíně. Všechny ingredience použité při jeho výrobě pocházejí z celé Itálie, včetně: IGP bergamotu z oblasti chráněné UNESCO v Kalábrii; cedru ze Sicílie, římského heřmánku z Lazia; a meduňkový balzám, levandule, žluté růže a hořec ze severní Itálie.
Při výrobě aperitivu se nejdříve slupky bergamotu a cedru vyluhují ve studené vodě, aby se uvolnily esenciální oleje – tomuto, lety osvědčenému způsobu zpracování se říká Sfumatura. Poté se přimíchají ostatní rostlinné látky, které se několik dní společně macerují v neutrálním obilném lihu.
Historie aperitivu Rosolio
Příběh Rosolia se datuje stovky let do minulosti a předznamenává výskyt vermutu, bitterů nebo amara. Jeho popularita vzrostla především díky savojskému králi, který si tento nápoj zamiloval a vždy jej podával svým hostům během královských večírků. Tato láska k Rosoliu se rozšířila po celé Itálii a tento aperitiv se stal tak populární, že v 19.století měl každý z italských regionů své vlastní jedinečné variace. Tyto časy bohužel skončily během vlády krále Viktor Amadeus III., který se soustředil na výrobu bílého vína a vermutu a pobídl farmáře, aby změnili svou produkci. Od té doby kategorie Rosolio napříč Itálií téměř vymizela. ITALICUS si klade za cíl tento trend změnit a kategorii znovuobnovit.