Four Roses Small Batch konečně také v ČR


Four Roses bývá označován za nejlehčí a nejjemnější americký bourbon. Do Prahy a Brna minulý týden zavítal jeho globální ambasador Dan Priseman, aby zde představil poslední z whiskey palírny se čtyřmi rudými růžemi ve znaku, která na českém trhu doposud chyběla – Four Roses Small Batch. Bourbon, jenž byl poprvé představen v roce 2006 a od té doby sbírá jedno ocenění za druhým, si nyní mohou vychutnat milovníci whiskey po celé České republice.

 

Bourbon je stejně jako převážná většina destilátů svázán určitými pravidly. Vyrábí se ze směsi obilí, v níž převažuje kukuřice. Její podíl musí činit minimálně 51 %, zbytek připadá na ječmen, žito nebo pšenici. Zrání destilátu probíhá výhradně v nových dubových sudech, které jsou zevnitř vypálené. Musí v nich být uložen minimálně dva roky, teprve pak se lahvuje. Ačkoliv se bourbon může vyrábět prakticky kdekoliv na území USA, centrem jeho produkce je od nepaměti Kentucky. V srdci tohoto amerického státu, ve městě Lawrenceburg, je situována palírna Four Roses, jejíž bourbony jsou vyhlášené svou jemnou a hladkou chutí. „Naši palírníci jsou pyšní na to, že Four Roses chutná jemněji, než obsah alkoholu naznačuje. Je to i díky tomu, že používáme výhradně kvalitní suroviny. Například za obilí platíme víc než mnohé palírny, abychom měli jistotu, že dostaneme jen to nejlepší. Navíc už po desetiletí spolupracujeme stále s těmi stejnými farmáři. Také zrání u nás probíhá o něco déle než u konkurence, což sice rovněž znamená větší náklady, ale výsledkem je destilát hladší chuti,“ říká globální ambasador Four Roses Dan Priseman. 

 

Výrobní proces bourbonu Four Roses má svá specifika, k těm hlavním patří složení obilné směsi a používání pěti různých kmenů kvasinek. Palírníci míchají obilí podle dvou receptur, v obou je pro zvýraznění chuti vyšší podíl žita, než je běžné. První sestává ze 75 % kukuřice, 20 % žita a 5 % sladového ječmene, druhou tvoří ze 60 % kukuřice, ze 35 % žito a z 5 % sladový ječmen. V kombinaci s pěti druhy kvasnic tak mají k dispozici deset receptur, jejichž výsledkem je deset destilátů s odlišným výrazem. Do sudů se ukládají každý zvlášť a teprve v závěrečné fázi výrobního procesu se míchají. Na Four Roses Yellow Label, jenž je základním produktem palírny, se používá všech deset receptur. Jde o blend bourbonů o stáří mezi 5 a 12 lety, jenž má 40 % alkoholu a v chuti nabízí tóny ovoce, karamelu a koření. Naopak Four Roses Single Barrel se plní pouze z jediného pečlivě vybraného sudu a jak Dan Priseman prozrazuje, doposud šlo vždy o recepturu s vyšším podílem žita. Na každé etiketě je ručně napsáno, z jakého sudu bourbon pochází, kde přesně byl ke zrání uložen a kdy došlo na jeho stáčení. Ve srovnání s Yellow Label je Four Roses Single Barrel výrazně silnější – obsahuje 50 % alkoholu. Ve vůni kombinuje ovocné a květinové tóny s náznakem kakaa a javorového sirupu, v chuti dominují zralé švestky a třešně a její závěr je dlouhý a delikátní.

 

Naprostou novinkou na českém trhu je bourbon Four Roses Small Batch. Poprvé byl světu představen před deseti lety a od té doby sbírá jedno ocenění za druhým. K nám se nyní dostává z iniciativy společnosti Jan Becher Pernod Ricard, jež je oficiálním distributorem značky Four Roses v České republice. Výraz small batch v názvu tohoto bourbonu odkazuje na fakt, že se vyrábí v omezeném množství, a řemeslnost produktu podtrhuje i skutečnost, že se lahvuje a etiketuje ručně. Z deseti receptur Four Roses se na Small Batch používají čtyři. Master distiller a jeho tým smíchají dohromady obsah 17 sudů, jde o bourbony o průměrném stáří 7,5 roku (ty nejstarší jsou až 12leté). Výsledkem je hladký a jemný bourbon se 45 % alkoholu, plnou chutí, hloubkou a charakterem. V příjemně bohaté vůni lze rozpoznat tóny ovoce a koření s náznakem sladkého dubu a karamelu. V ústech se rozvine skvěle vybalancovaná chuť zralého červeného bobulového ovoce s určitou sladkostí a tóny koření, závěr je jemný, sušší a příjemně vytrvalý. Four Roses Small Batch potěší znalce whiskey i milovníky koktejlů. „Původně byl Four Roses Small Batch zamýšlen pro příležitostné popíjení v čisté podobě, ale našel skvělé využití i v koktejlech. Pro mě je jednoznačnou volbou pro Whiskey Sour, skvěle se ale hodí v podstatě pro každou koktejlovou klasiku, například pro Old Fashioned nebo Manhattan,“ uzavírá Dan Priseman.