MAESTROS RONEROS & UNESCO
Tradiční řemeslo kubánských rumových expertů, maestros roneros, kteří stojí za výrobou světového rumu Havana Club, bylo koncem roku 2022 zařazeno na seznam nehmotných památek UNESCO. Znalost výroby excelentních destilátů, kterou si Kubánci předávají po více než 8 generací, se tak dočkala celosvětového prestižního uznání.
Maestros Roneros se původně usadili ve východní části ostrova poblíž města Santiago de Cuba již okolo roku 1862. Dnes však působí takřka po celé Kubě napříč lokálními destileriemi. Zdaleka největší a nejdelší zastoupení mají však právě v destileriích značky Havana Club.
„Tradice kubánského rumu není pouze o znalostech a dovednostech, ale zahrnuje například i morální pravidla pro každodenní chování a myšlenkové dědictví minulých generací. Nejedná se pouze o rum, ale významnou část naší kultury,“ upřesnil jeden z maestros v reakci na uznaní ze strany UNESCO.
Dnes na Kubě působí 14 těchto rumových expertů. Přesto, že desítky let se jednalo čistě o mužskou výsadu, dnes mezi maestros roneros najdeme 5 žen. Téměř každý člen tohoto prestižního uskupení prošel studiem chemie. Ještě důležitější je však precizně vytrénovaný smysl pro chuť a vůni. Zjednodušeně se dá říct, že každý z těchto mistrů musí projít minimálně deseti lety tréninku a sbírání zkušeností, aby měl možnost stát se jedním z maestros roneros.
Základem rumu, který obsahuje nejčastěji 40 % alkoholu, je melasa – hustý tmavý sirup získaný z cukrové třtiny. Pro svou nezaměnitelnou chuť je dodnes kubánský rum jedním z nejčastějších alkoholických složek při výrobě koktejlů.